top of page
Writer's pictureJuho Kuusisaari

Miksi jotkut ovat niin vahvoja ja lahjakkaita?

Tavoitteenmukainen harjoittelu kehittää, mutta miksi jotkut ovat niin vahvoja ja pärjäävät lähtökohtaisesti paremmin? Jaksossa pohdimme millaisista eri näkökulmista lahjakkuutta voimalajeissa voisi tarkastella.Kaikista ei tule salin vahvimpia tai MM-kilpailuiden mitalisteja, mutta lohdullista on se, että lopullisen potentiaalinsa pystyy selvittämään täysin vain panostamalla harjoitteluun vuosia.


Tämän vuoksi lahjakkuuskesteluun ei kannata jäädä jumiin surkuttelemaan, vaan tehdä omilla olosuhteillaan voitavansa itselle merkityksillisten tavoitteiden eteen.


”Ei kannata kun en ole lahjakas.”


Tämän lausahduksen kuulen aika usein harjoitteluun liittyen ja asenteensa vuoksi se vähän särähtää korvaan.



Lahjakkuus itsessään on tietenkin haastava termi ja itse tarkoitan tässä tapauksessa lahjakkuudella yleisesti harjoittelun sekä urheilun kannalta suotuisia ominaisuuksia, joihin ei ole mahdollista kovalla työllä vaikuttaa. Tällä termillä viittaan siis yleisellä tasolla ominaisuuksiin, jotka antavat toiselle paremmat teoreettiset lähtökohtaiset edellytykset menestyä tietyssä suorituksessa tai lajissa keskivertoa paremmin.


Lahjakkuuden syyttämisessä hölmöä on se, että todellista henkilökohtaista potentiaaliaan ei todella voi kuitenkaan tietää ennen kuin sitä käytännössä koettelee. Ihmisille on tyypillistä asettaa itselleen aivan liian korkealentoisia tavoitteita lyhyellä aikavälillä ja toisaalta turhauttavan matalia tavoitteita pitkällä aikavälillä.


Samoin lopullinen suorituskykyisyys rakentuu todella monesta osatekijästä, joista vain osa on synnynnäisiä lahjakkuustekijöitä, joihin ei voi kovalla työllä vaikuttaa. Kenestäkään ei tule tehtävänsä huippua pelkällä lahjakkuudella. Toisen henkilön yksittäisiä menestyksen kannalta olennaisia tekijöitä on myös mahdotonta tarkkailla yksinään tyhjiössä ja verrata niitä sellaisenaan omaan tilanteeseensa.


Rohkaisenkin siis jokaista ottamaan tilannetta kohtaan uuden asenteen. Kaikki meistä pystyvät käsittämättömiin suorituksiin kovalla työllä ja pitkäjänteisellä vaivannäöllä. Todellisen lahjakkuutesi saat selville vain kokeilemalla pidemmän ajan saatossa.


-Juho

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page